Ce-au făcut oneștenii la naționale
23 martie
Sala Polivalentă București
Nostalgia "postfetecistă'
A trecut mai bine de o săptămână de când ne-am întors acasă de la naționala competiției de robotică FIRST Tech Challenge, însă efectele celor 3 zile petrecute la București încă se simt și probabil se vor mai simți mult timp.
Acum putem spune, mai hotărâți ca niciodată, că FTC ocupă un loc printre cele mai valoroase experiențe la care un tânăr licean din România poate lua parte, și asta pentru că înseamnă mai mult decât a construi și programa un robot în 3 luni. Prepare to be inspired!



De ce ne-a ajuns la suflet?
FTC este concursul care îi inspiră pe adolescenți să învețe și să viseze în domeniul STEM (Știință, Tehnologie, Inginerie, Matematică) pentru ca într-o bună zi să realizeze proiecte mărețe, cu valoare în societate.
De la începutul sezonului și până acum, toți membrii echipei noastre, precum și toți ceilalți tineri din țară care au participat, au “suferit” o schimbare: acum suntem mai frumoși. Fără modestie. Împreună am învățat cum să lucrăm pentru același țel, cum să fim atenți la detaliile tehnice și la toate posibilele situații neprevăzute, dar și unii la alții. Am învățat cum să fim responsabili față de toate resursele noastre, dar si față de societate, pentru că toți trebuie să contribuim cumva, cu ceva. Am învățat că acolo unde pasiunea și munca se combină, peste ceva timp vor ieși lucruri mărețe. A, și ne-am dat seama că trebuie să ținem cu dinții de valorile noastre românești, pentru că doar așa vom reuși.


Abia în ultimele 2 zile petrecute la București am început să ne dăm seama de această schimbare. Culmea, se întâmpla fix în momentele critice din timpul meciurilor, la fiecare pierdere sau victorie, sau atunci când ne bucuram împreună de tot acest sezon frumos pe care l-am parcurs ca o echipă.
“Bine, bine, dar vreun premiu ați luat?”, ne tot întreabă lumea. Adevărul este că nu am luat niciun premiu, dar nu este o dezamăgire pentru noi, atâta timp cât rămânem cu o tonă de lecții învățate. Însuși președintele competiției mondiale FIRST, care a fost prezent în ultima zi la București, a spus tuturor echipelor: “Winning is nice, but it is temporary. Learning is forever.”.
Inspirație cu găleata
Și după cum am spus, la toate lecțiile învățate se adaugă și o mare doză de inspirație, primită de la invitații speciali care au urcat pe scenă și ne-au spus cuvinte cu care vom rămâne mult timp, menite să ne încurajeze continuarea studiilor în domeniul STEM.
Spre exemplu, domnul Kip Thorne, fizician astronom, laureat al premiului Nobel în 2017, ne-a povestit despre parcursul său în carieră și despre cum a creat filmul Interstellar, ca pe un cadou oferit umanității, pentru ca ea să observe minunățiile Universului și ale minții umane și să continue studiul fizicii. Totuși, vom ține mereu minte două lucruri spuse de invitatul surpriză. În primul rând, domnul Thorne ne-a mărturisit că în clasele primare era “pretty dumb”, adică, în traducere, “destul de prostuț”, undeva la coada clasei. Din curiozitate, a citit prima carte de fizică, explicată pe înțelesul copiilor, și așa a prins aripi pasiunea sa pentru științe. Iată că acum, ajuns să fie cel mai de seamă fizician contemporan, care a descoperit undele gravitaționale, ne sfătuiește să găsim o modalitate de a compensa pentru orice deficiență care ne stă în cale, dându-l exemplu chiar pe prietenul său, binecunoscutul Stephen Hawking, care prin aportul în știință a compensat pentru dizabilitățile sale fizice.
A doua învățătură primită de la stimabilul astronom a venit prin altă relatare. În momentul în care a aflat că a fost propus pentru Premiul Nobel, în urma descoperii undelor gravitaționale, acesta a afirmat că este mișcat de această veste, dar în același timp dezamăgit de faptul că Academia de Știință din Suedia nu recunoaște efortul întregii echipe cu care a lucrat cot la cot pentru a face posibilă această descoperire. Motivul? “Toate lucrurile mărețe se întâmplă în echipă.”

Concluzia celor 3 zile la București?
Frumos, valoros și obositor din cale-afară! Mai venim și la anul! 🙂